Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Wordpress vs Craft CMS

calendarCreated with Sketch.

2021-05-05T13:51:32+00:00

eyeCreated with Sketch.

1 minuut

"Waarom kunnen we niet Wordpress gebruiken" is een veel gehoorde vraag. Een vraag waarbij we nooit weten of we moeten lachen of huilen. Vaak horen we argumenten als, Wordpress is veel goedkoper, mijn buurjongen kan een website in een weekend voor mij bouwen of mijn buurman gebruikt het ook voor zijn bedrijf en is hier erg bij mee. Een open source content managementsysteem klinkt fijn, maar heeft zeker ook nadelen. In deze blog vertellen wij je hier meer over.

Open Source

WordPress is werelds grootste open source CMS die er op dit moment beschikbaar is. WordPress is in 2013 ontwikkeld als blogwebsite door Matthew Mullenweg. Het doel was om het voor iedereen makkelijk te maken om snel en goedkoop een eigen blog online te zetten. Op dit moment wordt het systeem door een grotere groep ontwikkelaars ondersteund. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een plugin voor beschikbaar. Hier zit ook direct het nadeel van Wordpress. De meeste websites hangen van plugins aan elkaar. Je moet er altijd goed voor zorgen dat je de laatste versie hebt gedownload en alle plugins zijn ge-update om hackers buiten de deur te houden. Het updaten can 1 plugin kan vervolgens weer problemen veroorzaken bij andere plugins. Dit komt de stabiliteit vaak niet te goede.

Wel is het onderhoud heel erg van belang om hackers en spammers buiten de deur te houden. Wanneer er een veiligheidsrisico is, weten hackers dit snel in te zetten bij alle websites die online staan. Omdat de inlog url, structuur en database bij veel websites gelijk is, hebben ze vaak snel succes! Iets waar jij als gebruiker niet op zit te wachten.

Waarom Craft CMS

Craft CMS is het content management systeem (CMS) dat wij gebruiken voor jullie website of webshop. Veel mensen hebben weleens van WordPress gehoord: een ander voorbeeld van een CMS. De reden dat wij echter voor Craft kiezen is omdat Craft kort gezegd stabieler, veiliger en sneller is:

Stabieler

Stabieler, omdat het niet kapot te maken is met bijvoorbeeld een update en niet afhankelijk is van plugins van allerlei derde partijen.

Veiliger

Veiliger, omdat het een betaald systeem is waardoor zeer geregeld (veiligheids)updates uitgebracht kunnen worden. Daarnaast hebben wij zelf in handen wat er achter de schermen gebeurt, omdat het aantal derde partijen waarvan wij afhankelijk zijn minimaal is.

Sneller

Sneller, omdat wij vanaf de grond af aan een website kunnen opbouwen; volledig maatwerk, en - ook hier weer - zonder dat wij afhankelijk zijn van allerlei plugins en andere benodigdheden die de website onnodig traag maken. Daarnaast zijn wij vrijer om de nieuwste technieken in te zetten, juist omdat wij een website vanaf de grond af aan opbouwen.

Wat betekent dit voor jou?

Een stabiel, veilig en snel systeem dus. Om dat te kunnen verwezenlijken maken wij gebruik van verschillende lagen aan ‘bouwstenen’ binnen Craft: templates, contentblokken en de matrix:

  • Templates zijn skeletten van een pagina, waar inhoud in en over het skelet een visueel jasje. Het visuele jasje wordt door ons ingericht en de inhoud is door jou in te vullen aan de hand van content. Het voordeel is dat wij op deze manier volledig maatwerk kunnen leveren, terwijl je vrij is om de inhoud te bepalen. Dit terwijl er aan de pagina niets kapot te maken is: het skelet is immers niet zomaar te wijzigen en het visuele jasje is in beperkte mate te beïnvloeden. Op deze manier wordt een website ook daadwerkelijk zoals wij deze samen met jou beoogd hebben.

  • Contentblokken zijn blokken waarbinnen die content gevuld kan worden. Afhankelijk van de wensen lopen die blokken uiteen van een eenvoudig tekstveld, tot een foto en van een contactformulier tot een complete downloadsectie.

  • Met een matrix wordt het mogelijk om meerdere blokken content binnen hetzelfde veld te gebruiken. Zo kunnen bijvoorbeeld subtitel, titel, tekst en foto gecombineerd worden binnen één veld. Op die manier zijn wij heel vrij om naar wens het skelet van de pagina op te bouwen, zodat jullie deze zelf eenvoudig kunnen vullen.

Craft of Wordpress

Uiteraard blijft het een kwestie van wensen, budget en voorkeur. Wanneer je €2.000,- budget hebt, moet je zeker niet met Craft aan de slag gaan. De licenties zijn al €300,- waarbij Wordpress gratis is in het gebruik. Maar wanneer je bedrijf serieus neemt, een eigen uitstraling wilt creëren en online de ambitie hebt om te groeien, moet je echt die stap naar Craft zetten! Wij vertellen je er graag meer over.